Debatt

Politikerarvoden

(V)i tycker inte att politiker ska leva i en egen verklighet långt från vanliga medborgare. För att inte klyftan ska bli för stor mellan de folkvalda och folket de representerar vill Vänsterpartiet att riksdagsledamöternas arvoden sänks.

(V)i har år efter år lagt ett förslag i Sveriges Riksdag om att sänka riksdagsledamöternas arvode till ett prisbaslopp per månad. För 2019 innebär det 46 500 kr. Det är fortfarande ett högt arvode, men vi skulle åtminstone leva i samma ekonomiska verklighet.

Hittills har dock inget annat parti röstat för vårt förslag, istället höjs riksdagsledamöternas arvoden varje år. Det är något vi beklagar. Läs mer!

Obs. V-politiker (inkl. Jonas Sjöstedt) har sedan länge inkomstjustering genom § 127 i partiets stadgar och får max ta ut 28 400 kronor i månaden efter skatt och den särskilda partiskatten. Det motsvarar en månadslön på cirka 37 900 kr/mån före skatt.

(Maxbeloppet förändras varje år så att det alltid är 5/8 av prisbasbeloppet för att följa med prisutvecklingen.) Läs mer!

Dela den här sidan:

Kopiera länk