Aktuellt

Utlyser klimatnödläge NU

Vänsterpartiet i Nynäshamn vill att Nynäshamns Kommun utlyser klimatnödläge. Vi tar kampen för Miljö och Klimat!

Precis som överlag, säger de flesta politiker även i Nynäshamn att klimatet är viktigt. Ändå ser vi lite av konkreta gröna omställningsplaner.

Utmaningarna vi står inför är stora och brådskande. Därför lade Vänsterpartiet Nynäshamn (även underskriven av MP) ett Ledamotsinitiativ 2021-08-31 i kommunstyrelsen, där vi vill sätta klimatet i fokus, i varje beslut som ska tas av oss kommunpolitiker.

Med IPCC:s senaste klimatrapport som underlag har vi lagt följande skarpa förslag:

  • att     Nynäshamns kommun erkänner att vi befinner oss i ett klimatnödläge fram tills det att världens nationer säkerställt att 1,5-gradersmålet uppnås.
  • 
att     Nynäshamns kommun i en informationskampanj redovisar de åtgärder som kommunen gör och avser att göra för att uppfylla Parisavtalets krav, samt vad medborgarna själva kan göra.
  • att     Nynäshamns kommun ska prioritera samarbete med andra kommuner nationellt och internationell, för att bygga upp kompetens och en ”best practice” kring klimatarbetet.
  • 
att     Nynäshamns kommun utlyser en särskild årlig dag för att summera klimatarbetet under året och följa upp vidtagna åtgärder.

Även vid en begränsad uppvärmning står Nynäshamn inför ett nödläge. För att nämna några troliga scenarior:

Enligt SMHI:s beräkningar är Stockholms läns dricksvattnet, för två miljoner människor, hotat, när saltvatten tränger in i Mälaren.

En fjärdedel av Stockholms skärgård hotas försvinna med ökade havsnivåer, troligen redan under våra barns livstid.

Allt fler länder, städer och kommuner världen över deklarerar nu klimatnödläge och det är hög tid för Nynäshamns kommun att göra detsamma!

Dela den här sidan:

Kopiera länk