Aktuellt

Valdeltagandet sjunker när klyftorna ökar

Vår medlem Anton Larsson skriver i en insändare om minskat valdeltagande i Nynäshamns kommun.

En demokrati är aldrig mer än summan av de som deltar i den. Efter att stadigt ökat under tidigare år är nu valdeltagandet i fritt fall efter valet den 11 september 2022. Detta gäller i princip över hela Sverige – så även i Nynäshamn. Siffrorna är värda att begrunda. Särskilt märkbar är nedgången i kommunvalet, trots att det har så stor inverkan på vår vardag. I Nynäshamns kommun överlag sjönk valdeltagandet i kommunvalet från 82 procent 2018 till 77 procent 2022, en minskning på hela fem procentenheter.

Foto-Johan Nilsson/TT

Kanske bör Nynäshamns kommun fundera på att, liksom bland annat kommunerna Södertälje, Uddevalla och Karlstad, anställa flerspråkiga valinformatörer under de kommande valen 2024 och 2026.

Men framförallt måste de styrande i kommunen göra sitt bästa för att satsa på de politiskt eftersatta bostadsområdena och stoppa den växande känslan av socialt utanförskap – en känsla som i grund och botten har en socioekonomisk bakgrund. Något måste göras för att motverka de ökande klassklyftorna och återställa förtroendet för demokratin.

Läs hela artikeln i NynäshamnsPosten!

Dela den här sidan:

Kopiera länk