Aktuellt

Vardaga – inte en vardaglig äldreomsorg

Idag skriver vår ledamot i Socialnämnden, Marianne Warginger, tillsammans med Elenore Österberg och Emil Fernström från V Nynäshamn, i lokaltidningen om vår oro över att det högst kritiserade vårdföretaget Vardaga Äldreomsorg AB (fd. Carema Care AB) vunnit en upphandling om 50 nya särskilda boendeplatser för äldre i kommunen. Ett företag vars verksamheters ålagda anmälningar om misskötsel och grov vanvård tycks nära inpå systematiskt, var de än verkar i landet.

Systematiserad underbemanning och obevekliga besparingskrav ledde redan 2011 till rapporteringen att äldre ska ha lämnats att dö i sin egen avföring och blöjor vägdes för att avgöra om de innehöll tillräckligt för att anses behöva bytas ut.

Vardagas äldreboenden runtom i landet fortsätter få kritik och anmälningar om vanvård och andra missförhållanden. De senaste åren har i synnerhet dess äldreboenden i Kungsbacka blivit uppmärksammade och, enligt en rapportering från SVT 25 augusti 2021, fastslog en extern granskning av verksamheterna att företaget varken följde avtalet med kommunen eller kunde säkerställa en acceptabel introduktion till nyanställda och en acceptabel uppföljning av det dagliga arbetet.

Bild: Johanna Norin/TT

Med aktiebolagens utbredning på denna nya marknad har denna verklighet dessvärre kommit att bli normen för den moderna omsorgen, när även offentliga verksamheter de facto tvingas konkurrera genom att sänka kostnaderna och tumma på omsorgen för att kommunen inte ska låta verksamheten bli utsåld och upphandlad av ett renodlat vinstmaximerande företag.

Det ligger således på kommunens axlar att se till att det kvalitetskrav som dess äldrepolitiska program för 2016–2026 förelägger faktiskt efterlevs, och att kvalitetssäkringar och regelbundna uppföljningar av företagets arbete krävs.
Dessa krav och åtgärder bör givetvis gälla inom alla kommunens verksamheter, oavsett rykte, men när vår politiska högermajoritet i kommunen bestämmer sig för att ge detta uppdrag till ett så i synnerhet riskfyllt och skandalomsusat företag, blir det extra viktigt.

Omsorg är ingen vanlig vara. Hur mycket högern än vill dra ned sina ideologiska skygglappar och blint tro att omsorg är en vara som vilken som helst, som kan effektiviseras genom marknadens innovationer och konkurrens, så är detta inget annat än en utopisk önskedröm.

Till skillnad från vanliga varor, så bygger omsorg på mänskliga relationer. Omsorg bygger på en närhet, tillit och empati mellan vårdare och brukare — värden som inte kan kalkyleras eller effektiviseras. Förhållanden människor emellan kommer alltid att kräva tid och empati, oavsett hur olönsam en sådan verksamhet tycks vara i jämförelse med biltillverkning eller mathandel. Det är något vi inte kommer ifrån.
—————————————————
Läs hela artikeln via Nynäshamns Posten

Dela den här sidan:

Kopiera länk