Artiklar

Det självmords-preventiva arbetet måste starta NU

Det självmordspreventiva arbetet måste starta NU, skriver vår gruppledare Bodil Ekholm, ordförande Tette Merio och vice gruppledare Bernt Månsson i lokaltidningen NP.

Varje år tar cirka 1 500 människor sina liv i Sverige. Detta är en stor tragedi för alla som står nära den personen, men också ett stort samhällsproblem. Nära hälften av alla människor har personligen varit i kontakt med någon som begått självmord.

Enligt Suicide Zeros kommunbarometer 2023, framkom det nedslående faktum att bara 13 kommuner av de 232 svarande, hade sämre resultat än Nynäshamn, angående självmordsprevention. Vår kommuns resultat har dessutom försämrats från förra årets undersökning.

Kommunerna har en viktig roll att spela för att få ner självmordssiffrorna. Vänsterpartiet i Nynäshamn menar att vi måste skyndsamt öka kunskapen och också samverkan med olika aktörer inom t.ex. vården. Man måste ta fram en handlingsplan för att kommunen ska kunna arbeta systematiskt med att förhindra självmord. Det måste vara ett styrande dokument i Mål och Budget.

Utbildning behövs och vi måste satsa på barn och unga inom skolan och fritidsverksamhet. Psykisk ohälsa måste förebyggas både i skolan och i arbetslivet. Man måste även göra åtgärder i den fysiska miljön för att förebygga självmord.

Bild: Stefan Lindström

Läget är speciellt allvarligt med rådande situation i samhället med skenande matpriser, höga bränsle och elpriser och ökande räntekostnader, vilket driver på den psykiska ohälsan och självmordstalen.

Vänsterpartiet kräver att kommunen nu tar krafttag. Varje självmord är ett för mycket och ett oerhört misslyckande. Det självmordspreventiva arbetet måste starta nu.


Läs hela insändare via Nynäshamns Posten


Länk till Suicide Zeros kommunbarometer 2023

Välja Nynäshamns kommun uppe till vänster, under ”Applicera filter på alla frågor”, för att se kommunens exakta svar.

Dela den här sidan:

Kopiera länk