Aktivism

Kollektiva behov kräver kollektiva lösningar

Idag skriver Vänsterpartiet Nynäshamns Ask Fernström i NP, om vikten av kollektivtrafik.

Påståendet att klimatnödläget skulle lösas om alla bara börjar köra och flyga på el är vanligt att höra i dagens debatter. Dessvärre grundar sig denna lösning på exakt samma vanföreställning som gjort att vi i över hundra år har utnyttjat jorden till kollaps.

Vanföreställningen att jorden skulle ha ett outtömligt förråd av naturresursen som ska bli mänsklighetens nästa räddare från missväxt och försörjare av oändlig tillväxt kan inte leda till annat än miljöförstörelse.

Bild: Linn Anglerfjord

Att hålla fast vid vårt bilberoende och dessutom öka vår redan enorma konsumtion av el löser inte den katastrof vi står inför, utan bara förflyttar den.

Rätten till vårt kollektiva behov av rörlighet, precis som utbildning, sjukvård och arbetsvillkor, ska inte vara beroende av inkomst, funktionsvariation eller vart en bor i kommunen. Och den ska verkligen inte vara beroende av den privata marknad som idag kräver att vi enskilt betalar för rätten att kunna använda de vägar som våra gemensamma skattepengar redan betalar för samtidigt som vi tömmer planeten på resurser.

Omställningen måste därför börja med en tillgänglig, billig och allomfattande kollektivtrafik med halverade biljettpriser, utökade avgångar och linjer, utbyggnad av dubbelspår för pendeltåget samt gång- och cykelvägar längs med hela kommunen.

En hållbar omställning innebär därmed en solidarisk och rättvis omställning. En omställning till ett samhälle där våra, liksom naturens, kollektiva behov möts genom kollektivt fördelaktiga lösningar, och inte genom ytterligare girig produktion och enskild konsumtion.


Läs hela insändartexten i NP (Nynäshamns Posten).

Dela den här sidan:

Kopiera länk