Artiklar

Privatiserad vård är också politik, KD

Tette Merio (V), ordförande Vänsterpartiet Nynäshamn och Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd Region Stockholm, välkomnar Kristdemokraternas vilja att se över och förändra de delar av Stockholms sjukvård som fungerar illa, men för att den utsträckta handen KD nämner i NP den 1 januari ska kunna tas på allvar, krävs en ökad sjukdomsinsikt.

Tette Merio, ordförande Vänsterpartiet Nynäshamn och Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd Region Stockholm

KD försöker måla upp en bild av en genomprivatiserad vård som status quo, och vår vilja att begränsa marknadskrafter där de gör störst skada som ”partipolitiska intressen”.

Visst handlar det om politik, men det gjorde det även när borgerliga partier sålde ut stockholmarnas gemensamma vård till högstbjudande och satte regionen i den sits vi sitter i nu. Att påstå något annat är oärligt.

Att regionen stänger kliniker utan att ordna alternativ stämmer inte. I flera fall har privata företag sagt upp sina avtal i förtid i någon slags missriktad protest mot det arbete som pågår med att se över vårdvalen i Stockholm. Det går tyvärr ut över patienterna, vilket är olyckligt.

Samtidigt illustrerar det ett av de största problemen med privatiserad vård: mottagningar kan när som helst stänga utan förvarning.

När allvarliga brister och vårdslös hantering av skattepengar hos vårdgivare uppdagas måste regionen agera. Det kommer Vänsterpartiet fortsätta försvara, oavsett hur många borgerliga politiker eller vårdlobbyister som protesterar. När Kristdemokraterna kommer till samma insikt sår vi gärna frön till gemensamma lösningar för en bättre sjukvård tillsammans.


Läs hela insändaren i Nynäshamnsposten.

Dela den här sidan:

Kopiera länk