Vad ska bli av vård och omsorg?

Kerstin Fredriksson, Vänsterpartiet Nynäshamn, skriver i en insändare om besparingar inom vården och omsorgen.

”Som tidigare distriktssköterska med 47 års erfarenhet och nu pensionär undrar jag hur mycket längre nedmonteringen av vår gemensamma vård kan gå. Hur länge till innan den fantastiska vård vi ännu har inte går att räkna med längre? Hur länge till kan vår demokrati och medmänsklighet tåla en så sjuk vård och politiker som driver aktiebolagens intressen istället för vanliga människors?”

Insändarskribent Kerstin Fredriksson, Vänsterpartiet Nynäshamn

”Vård och omsorg innebär att möta människor.
Det handlar om småpratet och det lilla leendet. Det som gör omsorg till just omsorg och oss till människor. Det är inte någon kall och hård vara som lika gärna kunde levereras av en robot.”

”Redan 1993 märkte vi bland personalen vad som komma skulle. Med datoriseringens och aktiebolagens intåg i vården följde stressen och den hets efter “effektivisering”, som fortsätter att hemsöka vården och omsorgen. När vårdcentralen jag jobbade på skulle bli aktiebolag var det dags för hembesöken att gå fortare och fortare, utan tid för det där lilla leendet, småpratet och mänskligheten, och liksom många andra gick jag in i den ökända väggen.

Bild: Jan-Erik Henriksson/TT

Nu läser jag med förfäran hur Nynäshamns kommun behandlar sina anställda. Hur många som säger upp sig och byter yrken. Hur mycket som nedmonteras och hur lite som satsas. Samtidigt läser jag att närmare 3 000 underskrifter har lämnats in till kommunen i syfte att bevara kommunens hemtjänst ute på landsbygden. Frågan är om kommunen lyssnar på sina egna invånare, eller om ekonomi och effektivitet är viktigare än att förhindra mänskligt lidande?”


Läs hela insändaren via NynäshamnsPosten.


Läs även ”Nio myter och sanningar om vinster i välfärden

Dela den här sidan:

Kopiera länk