EKONOMI

Vänsterpartiet anser att pengarna för att finansiera välfärden måste användas omsorgsfullt och att eventuella överskott ska gå tillbaka till verksamheterna och inte betalas ut i vinster. Därför är det viktigt att kommunen själva står för och driver sina verksamheter i så hög utsträckning som möjligt.

Vänsterpartiet har en lite annorlunda syn på en sund ekonomi, jämfört med resterande partier i kommunfullmäktige. Vi anser att det är viktigt att pengar används ute i verksamheterna snarare än att ha ett resultatmål på 2 procents överskott. Vi anser inte att överskott i nämnderna är ett självändamål i sig. Vi menar att pengarna ska användas där behoven finns och först efter att de är täckta, kan överskottsmål läggas.

Kommunen har under en lång tid haft en mycket ”effektiv och slimmad” verksamhet. Det finns inte mer att ta av, om vi vill ha kvar en fungerande välfärdsstat.

Kommunen bör i största möjliga utsträckning äga de fastigheter man bedriver verksamhet i. Att sälja ut fastigheterna och sedan hyra in sig hos privata aktörer, ger kommunen ökade lokalkostnader.

Det är viktigt att människor har en egen försörjning. Det är genom egen försörjning som skatteintäkterna på sikt kan öka. För att möjliggöra det och förhindra ökade kostnader för försörjningsstöd, förebygga kriminalitet, missbruk och utanförskap, är det viktigt att arbetsmarknaden, skolan och föreningslivet samverkar för att få människor i arbete och stödjer de som är i riskzon för ett destruktivt liv.

Den svenska ekonomin präglas av hög arbetslöshet samtidigt som stora investeringar måste till. Det saknas inte arbetsuppgifter. Vi behöver investera i infrastruktur, energieffektivisering och ny teknik för att ställa om ekonomin i en mer klimatvänlig riktning. Dessa investeringar håller uppe efterfrågan samtidigt som de stärker Sveriges långsiktiga tillväxtförutsättningar.

Nämndernas budgetar måste räknas upp, det är tydligt att det sker en systematisk underfinansiering av exempelvis förskoleverksamheten, socialtjänstens arbete och äldreomsorgen.

Med Vänsterpartiets förslag till kommunekonomi, minskade politikerarvoden och sänkta konsultkostnader, kan särskilda medel anslås för att täcka behov i de nämnder där det behövs som mest. Det är också ett sätt att arbeta för ökad jämlikhet och jämställdhet och mot segregation och diskriminering.

Den ekonomiska politiken ska inriktas mot full sysselsättning. Vårt mål är att alla som har möjlighet att arbeta ska kunna göra det.

Arbetsmarknad med full sysselsättning
En trygg inkomst ger människor större frihet. Arbetslösheten är ett samhällsmisslyckande och ett stort slöseri med arbetskraft. Hög arbetslöshet innebär ökad makt för företagen på arbetstagarnas bekostnad. Under hot om uppsägningar kan lönerna pressas ned, arbetsförhållandena försämras och anställningstryggheten luckras upp.

I Nynäshamn jobbar Vänsterpartiet ständigt med att förbättra insatser mot arbetslöshet, för att fler ska komma in på arbetsmarknaden. Vi vill också se ökade satsningar på offentlig verksamhet, med fler personal inom skola och omsorg.

Ett av fundamenten i en ansvarsfull ekonomisk politik är att den anpassas till omvärlden på ett trovärdigt sätt. Priserna för att leva, det mest basala som att köpa mat och betala hyra, kräver att löneutvecklingen följer med i den prisutveckling som finns i omvärlden. När löner ska uppjusteras görs det ofta på bekostnad av verksamhetens resurser.
Genom att inkludera pris- och lönekompensation visar Vänsterpartiet att vi tar ansvar för att lönehöjningar i avtal mellan arbetsmarknadens parter inte ska drabba dem som jobbar i kommunen, eller deras arbetsmiljö.

Prioriterade verksamheter ska tillförsäkras de resurser som krävs för att kunna bedriva verksamheterna på kvalitativt hög nivå.

Absolut inget kan motivera de neddragningar som har gjorts under många år inom kommunens verksamhetsområden. Som man sår får man skörda: besparingar, särskilt gällande barn och ungdomar, straffar sig med ökade kostnader i förlängningen.

Näringsliv
Betydande satsningar på näringslivsetableringar måste göras under planeringsperioden. Mindre företag är de som säkrar upp möjligheten till full sysselsättning och står för nyskapande lösningar. I Nynäshamns kommun finns fler fåmansföretag än i Sverige i genomsnitt.

Därför är det viktigt att se till att dessa får det stöd de behöver, också för att se till att fler arbetstillfällen skapas inom kommunen.

Människor måste garanteras tillgång till grundläggande samhällsservice, oavsett var de bor och var företaget finns.

Vår politik för små och medelstora företag handlar om att skapa långsiktighet och goda förutsättningar för tillväxt, men också trygghet för den enskilda företagaren och för anställda. Det är viktigt att hitta lösningar där egna företagare är lika bra försäkrade som anställda. För mindre företag kan sjuklöneansvaret vara betungande. Vänsterpartiet vill att företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön – staten ska istället ta över detta ansvar.

Kapitalförsörjningen är ofta ett problem för småföretagare, inte minst på landsbygden. Vi vill stärka de mindre sparbankernas möjligheter att konkurrera med storbankerna och bidra till utvecklingen av det lokala näringslivet.

Vänsterpartiet vill att all kommunal representation ska vara alkoholfri, att inga utlandsresor görs för skattepengar utan att ha föregåtts av politiska beslut som kan granskas och att de alltför höga politiska heltidsarvodena sänks till aktuellt basbelopp per månad.

Vänsterpartiet Nynäshamn arbetar för att:

  • Kommunen ska satsa på samhällsnyttiga investeringar i upprustning av bl a järnväg, bostadsbyggande, klimatomställning.
  • Infrastrukturen ska byggas ut och förbättra förutsättningarna för företagande på landsbygden.
  • Företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön.
  • Stärka de mindre sparbankernas möjligheter att konkurrera med storbankerna.
  • Antalet anställda inom vård, skola och omsorg ska öka.
  • Överskottsmålet för kommunens finanser ska ersättas med ett balansmål.
  • Pris- och lönekompensation ska inkluderas för kommunens anställda.
  • De politiska heltidsarvodena ska sänkas till aktuellt basbelopp.

Tillbaka till Kommunalpolitiska programmets startsida.

Dela den här sidan:

Kopiera länk