Aktuellt

Vikten av hållbar matproduktion

Vänsterpartiet Nynäshamns Ask Fernström och Tette Merio skriver i en insändare i lokaltidningen NP idag, om vikten av hållbar matproduktion. Utdrag därur:


Vänsterpartiet Nynäshamn skrev en motion till kommunfullmäktige under 2023 där vi yrkade att barn och unga ska uppmuntras att odla i så kallade skolträdgårdar under sin kommunala skoltid. Ett tydligt, billigt och praktiskt verktyg för såväl lärare och elever i syfte att stärka medvetenheten, prioriteringen och integreringen av miljö- och klimatfrågor inom vår kommunala skolverksamhet. Ett verktyg som lär oss respektera vad naturen kan försörja oss med, givet rätt omständigheter och omtanke.

Motionen om skolträdgårdar föll dessvärre. Barn- och utbildningsnämndens ordförande menade att det var upp till varje skolas rektor att prioritera ett sådant arbete utifrån de förutsättningar som idag finns. Vänsterpartiet anser inte att detta räcker.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Vi kan inte fortsätta behandla miljö- och klimatfrågor som sekundära. Det är hög tid att dessa frågor prioriteras och integreras på alla nivåer inom kommunal verksamhet och att kommunfullmäktige ger tydliga direktiv och ordentliga förutsättningar till våra verksamheter för att detta ska ske.

Genom skolträdgårdar och andra initiativ, såsom fler platser för offentlig odling och större hållbarhetskrav för våra kommunala kök, kan vi börja omvärdera vår sköra relation till naturen och varandra, och skapa en omställning som sätter hela planetens liv före de intressen som idag hellre vill att vi överproducerar och i slutändan slänger mat, än att tillgodose våra behov. Men för att detta ska ske behövs politisk handling.


Läs hela insändaren via NynäshamnsPosten.

Dela den här sidan:

Kopiera länk